آب بندی تونل های بین شهری با استفاده از ژئوممبران (مطالعه موردی:تونل باغان، محور جدید سنندج - مریوان)


5 سال پیش ، یکشنبه 17 شهریور 1398

اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی

یکی از مهمترین روش‌­های آب بندی تونل­‌های بین شهری، استفاده از غشاهای ژئوممبران است که مشکلات ناشی از ورود آب به سازه را به حداقل می‌­رساند. تجربه مهندسان شرکت مهندسین مشاور راه‌یاب ملل در آب‌بندی تونل باغان با استفاده از ژئوممبران موضوعی است که به لحاظ آکادمیک و تجربه مهندسی در نوع خود منحصر به فرد است.)

شرکت مهندسین مشاور راه‌یاب ملل به عنوان تنها شرکت فول گرید راه‌سازی تجربیات متعدد و منحصر به فردی در زمینه نظارت عالیه و کارگاهی بر پروژه‌های عمرانی دارد. از این روی مهندسین مشاور راه‌یاب ملل قصد دارد با هدف هم‌افزایی و ارتقاء سطح علمی مهندسان جوان و شرکت‌های مهندسی مشاور، تجربیات همکاران و دانش فنی خود را در اختیار جامعه علمی و اجرایی مهندسی قرار دهد. 

مقاله پیش رو به تلاش جمعی از مهندسان شرکت مهندسین مشاور راه‌یاب ملل تهیه شده و از سوی دبیرخانه علمی سومین کنفرانس بین‌المللی مهندسی معدن و علوم زمین، جهت ارائه در کنفرانس تائید شده است. 

 با رشد و توسعه زندگی شهری و گسترش سیستم­‌های حمل ونقل، استفاده از فضاهای زیرزمینی رشد روزافزونی پیدا کرده است. از جمله این فضاهای زیرزمینی می­‌توان به انواع تونل­‌های بین شهری، ایستگاه­‌های مترو، پناهگاه­‌ها و زیرگذرها اشاره نمود.

باتوجه به لزوم استفاده بلند مدت از این سازه­‌ها لازم است مخاطرات احتمالی تاثیرگذار بر پایداری این سازه­‌ها مورد توجه قرار گیرد. از جمله تهدیداتی که همواره یک سازه زیرزمینی در طول عمر خود از زمان اجرا تا بهره برداری با آن مواجه است، جریان و نشت آب به داخل سازه است. حضور آب علاوه بر تاثیر منفی در پایداری سازه، سبب کاهش عمر لاینینگ، خرابی تجهیزات داخل تونل و کاهش ایمنی ترافیکی می‌­گردد.

از این‌رو بررسی میزان آب ورودی به سازه و استفاده از روش‌­های کنترل آن، ضرروی است. در مورد آب‌بندی سازه‌های زیرزمینی روش‌های متعددی مانند بتن آب‌بند، غشاهای پلاستیکی (ژئوممبرن)، روش‌های تزریقی و غشاهای قیری وجود دارد.. با توجه به اینکه هدف آب‌بندی در پروژه باغان آب‌بندی به روش مثبت بوده است و همچنین با درنظرگرفتن مسائل اجرایی و برآورد مالی، از غشای پلاستیکی (ژئوممبران ) استفاده گردید.

در این مقاله با توجه به نشت آب میان لایه­‌ای در حدود 4.5 لیتر بر متربع در روز، علاوه بر بررسی مشکلات ناشی از وجود این مقدار آب، بحث­‌های اجرایی نحوه استفاده از این مصالح آب بند در تونل بین شهری باغان، واقع در محور جدید سنندج-مریوان مورد بررسی قرار گرفته است.